SSC CGL 20201)Ram makes a profit of 30% by selling an article. What would be the profit percent if it were calculated on the selling price instead of the cost price? (Correct to one decimal place)

Correct Option: C

23.1%

Let the cost price of article be Rs. 100.

Selling price of article = 100+ 30 = Rs. 130

Profit = Rs. 30

Profit percent at the selling price = \({30 \times 100 \over 130}\)

= 23.1%

SSC CGL 20202)Ravi scores 72% marks in examinations. If these are 360 marks, then the maximum marks are :

Correct Option: D

500

Let the maximum marks be x.

72% of x = 360

⇒\({x\times72 \over 100}\) = 360

x = 500

SSC CGL 20203)The single discount equivalent to two successive discounts of 20% and 15% is :

Correct Option: A

32%

Single equivalent discount of two successive discounts of 20 and 15% =( \( {20 + 15 -{ 20\times15\over100}}\))% = 32%

SSC CGL 20194)If A is 28% more than B and C is 25% less than the sum of A and B, then by what percent will C be more than A (correct to one decimal place)?

Correct Option: D

33.6%

Let the B = 100;

A = 128;

C = 25% less than the sum of A and B;

C =\( (100 + 128) \times \frac{75}{100}\) = 171;

Required percentage =\( \frac{171 - 128}{128} \times 100 = \frac{43}{128} \times 100\) = 33.6%

SSC CGL 20195)A shopkeeper bought 120 quintals of wheat, 20% of it was sold at 25% loss. At what percent gain should he sell the rest to gain 25% on the whole transaction?

Correct Option: C

37\({1 \over 2}\)

Let the rate of 120 quintals be Rs.120.

For 25% gain = \(120 \times \frac{125}{100}\) = Rs.150;

20% of the 120 quintals = \(20 \times \frac{120}{100} \)= 24 quintals;

remaining wheat = 120 - 24 = 96 quintals;

20% of it was sold at 25% less;

So, selling price of 20% wheat =\( 24 \times \frac{75}{100}\) = Rs.18;

Cost price for 96 quintals wheat = Rs.96;

Selling price = 150 - 18 = 132;

Gain = 132 - 96 = 36;

Gain% = \(\frac{36}{96} \times 100 = 37\frac{1}{2}\)

SSC CGL 20196)Raghav spends 80% of his income. If his income increases by 12% and the savings decrease by 10%, then what will be the percentage increase in his expenditure?

Correct Option: C

17.5

Let the income of Raghav be Rs.100.; Expenditure = 80; Saving = Rs.20; Income increases by 12% and the savings decrease by 10%, So, income = 112, Saving =\( 20 \times \frac{90}{100}\) = 18 ; Expenditure = 112 - 18 = 94 ;Increment in his expenditure = 94 - 80 = 14 ; Percentage increment in expenditure =\( \frac{14}{80} \times 100\) = 17.5%

SSC CGL 20197)A number is first increased by 16% and then increased by 14%. The number, so obtained, is now decreased by 30%. What is the net increase or decrease percent in the original number(nearest to an integer)?

Correct Option: B

7% decrease

Let the number be x;

ATQ,

Number is first increased by 16%,

So,

Obtained number = 1.16x;

Obtained number is increase by 14%;

So, obtained number = \(1.16x \times \frac{114}{100}\) = 1.3224x;

NUmber is decreased by 30%;

So, obtained number = \(1.3224x \times \frac{70}{100}\) = 0.9256;

Net decrement = x - 0.9256x = 0.0744;

Percentage decrement = \(\frac{0.074x}{x} \times 100\) = 7.4% = 7

SSC CGL 20198)Radha marks her goods 25% above the cost price. She sells 35% of goods at the marked price, 40% at 15% discount and the remaining at 20% discount. What is her overall percentage gain?

Correct Option: A

11.25

Let the cost price be Rs.100 and total goods be 100.

cost price of 100 goods = 10000;

Radha marks her goods 25% above the cost price.

So, marked price = Rs.125;

ATQ,

\({{125 \times 35 }\over100}+ 125 \times {85\over100} \times 40 + 125 \times {80\over100} \times 25\) =

4375 + 4250 + 2500 = 11125;

Gain = 11125 - 10000 = 1125;

Percentage gain = \(\frac{1125}{10000} \times 100\) = 11.25%

SSC CGL 20199)When the price of an item was reduced by 25%, then its sale was increased by x% . If there is an increase of 20% in the receipt of the revenue, then the value of x will be:

Correct Option: B

60

Revenue =\( price \times sale;\)

Let the price and sale be Rs.100 and 100 units.

Revenue = \(100 \times 100\) = Rs.10000;

ATQ,

1.2Revenue = \(100 \times \frac{75}{100} \times (100 + x)\);

\(1.2 \times 10000 = 75 \times (100 + x);
\)120000 = \(75 \times (100 + x);\)

x = 160 - 100 = 60

SSC CGL 201910)In a constituency, 55% of the total number of voters are males and the rest are females. If 40% of the males are illiterate and 40% of the females are literate, then by what percent is the number of literate males more than that of illiterate females?

Correct Option: C

\(22\frac{2}{9} \)

Let the total number of voters be 100.

Number of male voters = 55;

Number of female voters = 100 - 55 = 45;

Literate males = 100% - 40% = 60% of the total males

= \(55 \times \frac{60}{100}\) = 33;

Illiterate females = 100% - 40% = 60% of the total females

=\( 45 \times \frac{60}{100} \)= 27;

Required percentage =\( \frac{33 - 27}{27} \times 100 = \frac{6}{27} \times 100 = 22 \frac{2}{9}\)

showing 1 - 10 results of 184 results